Ce am face fără apă?

 

Apa este una din nevoile primare ale oamenilor, de fapt ale tuturor vieţuitoarelor. Dar începe să devină insuficientă. Nu putem trăi fără apă, dar avem tendinţa să credem că va curge de fiecare dată când vom deschide robinetul. Totuşi, e trist că devine un bun din ce în ce mai rar în lume.

Mai puţin de 1% din apa planetei este disponibilă pentru consumul uman şi peste 1,2 miliarde de oameni – aproape o cincime din populaţia lumii – nu au acces la apă de băut de calitate. Experţii spun că, până în 2025, peste 3 miliarde de oameni ar putea să fie afectaţi de lipsa apei dacă tendinţele actuale vor continua. În unele părţi ale Europei, există apă din belşug, deşi zone întinse din sudul Europei au probleme în această privinţă. Schimbările climatice ar putea înrăutăţi situaţia în toată Europa.

Seceta a devenit un fenomen din ce în ce mai frecvent în ultimii 50 de ani. Ştiaţi că agricultura e responsabilă de 44% din consumul de apă din Europa şi peste 67% în sudul Europei? Aproximativ 35% din apele din Europa sunt de suprafaţă – lacuri şi râuri, iar 20% din acestea sunt ameninţate cu poluarea. Restul de 65% sunt ape subterane, aflate în straturile acvifere care reţin apa de ploaie care se scurge în sol.


Ce poţi face tu

• Fă duş în loc de baie –consumi de patru ori mai puţină apă.
• Închide robinetul în timp ce te speli pe dinţi. Dacă toţi europenii ar proceda astfel, într-un an s-ar economisi suficientă apă pentru a umple 6.000 de bazine olimpice.
• Verifică robinetele – un robinet care picură risipeşte 25 de litri de apă pe zi, problemă care poate fi rezolvată simplu cumpărând o garnitură nouă, ieftină.
• Colectează apa de ploaie – poţi folosi găleţi sau un recipient special pentru apa care se scurge de pe acoperişuri. Apa poate fi apoi folosită pentru a uda grădina sau pentru a spăla maşina.

 

Sursa: “Agenda Europa”