Cerul este limita

 

Cei mai mulţi dintre noi sunt probabil mai interesaţi de posibilităţile de deconectare din timpul unui zbor decât de controlul traficului aerian, dar având în vedere perspectiva de a pierde mai mult timp cu manevrele de la aeroport decât cu zborul propriu zis, s-ar putea să te mai gândeşti… UE ia măsuri! Pentru aceia dintre noi care avem rezervări la avion în viitorul apropiat, ştirile despre furtuni puternice sau acţiuni de protest sunt de ajuns ca să ne provoace îngrijorări – ca să nu mai vorbim de creşterea costurilor şi a poluării.

Dar dincolo de titlurile din mass-media, există o altă problemă care ameninţă să producă întârzieri permanente în spaţiul aerian, din ce în ce mai congestionat, al UE: sistemul complicat de control al traficului aerian din Europa. O iniţiativă comună europeană numită SESAR, în care sunt implicaţi operatori de aeroport, companii tehnologice şi autorităţi naţionale, a fost stabilită cu scopul de a contribui la dezvoltarea unui sistem de control al traficului aerian adecvat secolului XXI.


Tehnologia învechită

Într-o eră în care unele linii aeriene le oferă pasagerilor conexiuni wireless la internet pentru dispozitive mobile, s-ar putea să fii surprins să afli că piloţii încă mai comunică cu controlorii de trafic cu ajutorul vechii tehnologii radio.


Fragmentarea

Spaţiul aerian european este împărţit între furnizorii naţionali de navigaţie aeriană, în 650 de sectoare. Piloţii trebuie să schimbe frecvenţa radio şi să contacteze următorul controlor de trafic de fiecare dată când intră într-un nou sector, ceea ce înseamnă costuri estimate la 1 miliard de euro anual. În SUA, unde spaţiul aerian nu este fragmentat astfel, controlorii de trafic gestionează de două ori mai multe zboruri la aceleaşi costuri.


Un spaţiu aerian european comun

Cu 28.000 de zboruri pe zi (sau un număr fantastic de 10 milioane pe an), spaţiul aerian al UE este aproape de capacitatea maximă ce poate fi controlată în siguranţă prin sistemul actual de control al traficului aerian din Europa. Însă cum se preconizează că numărul de zboruri va creşte constant în următorii zece ani, întârzierile, creşterea emisiilor, costurile mărite şi riscurile mai mari la adresa siguranţei sunt aproape inevitabile, dacă nu se schimbă ceva. Prin SESAR şi proiectul Spaţiul Aerian European Comun, se lucrează în prezent la modernizarea şi defragmentarea sistemului de control al traficului aerian din Europa.

Prin urmare:

»» siguranţa va fi îmbunătăţită de 10 ori;
»» costurile ce ţin de controlul traficului aerian vor scădea cu 50%;
»» impactul asupra mediului va fi redus cu 10% (rute mai directe, avioanele vor staţiona mai puţin pe aeroporturi etc.) pe zbor;
»» până în 2020, va exista o creştere de trei ori mai mare a capacităţii spaţiului aerian;
»» punctualitatea va fi respectată mai mult, vor exista mai multe rute şi o concurenţă mai mare;
»» investiţiile în tehnologia europeană vor asigura mai multe slujbe în Europa.

Prin Spaţiul Aerian European Comun se va reduce impactul asupra mediului, permiţând totuşi mai multe zboruri. Există o contradicţie aici? Care vor fi implicaţiile asupra alegerilor tale personale?

 

Sursa: “Agenda Europa”