Lumea noastră naturală este ameninţată

 

Plantele, animalele, păsările, pădurile, oceanele, râurile şi păşunile – toate acestea care fac planeta noastră atât de diversă – sunt din ce în ce mai ameninţate cu dispariţia. Dacă această biodiversitate va dispărea, toate lucrurile a căror existenţă o considerăm sigură, cum ar fi apa curată, aerul proaspăt, mâncarea bună, pot şi ele să dispară. Poţi să-ţi imaginezi viaţa fără o plimbare în pădure, fără cântecul păsărilor sau fără plante? Biodiversitatea –varietatea foarte mare a vieţii pe pământ – este cea care face planeta noastră nu numai locuibilă, ci şi frumoasă. Pierderea biodiversităţii este una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm.

Pierderea biodiversităţii este cauzată de schimbările climatice, de distrugerea habitatelor naturale prin agricultură intensivă şi construcţii, de poluarea şi supraexploatarea pădurilor, a oceanelor, a râurilor, a lacurilor şi a solurilor. Probabil că ştii de ameninţările asupra pădurilor tropicale din regiunea Amazonului şi de pierderea habitatului multor animale din Africa, dar şi noi în Europa ne confruntăm cu pierderea biodiversităţii. Avem o varietate extraordinară de peisaje, de la cele alpine, la păduri şi la zone mlăştinoase. Toate acestea sunt habitatele diferitelor specii de animale. Totuşi, multe animale, păsări şi plante sunt ameninţate cu dispariţia în prezent, iar unele chiar au dispărut.


Cât de gravă este problema?

În Europa, se estimează că există 200,000 de specii de animale şi plante. Multe sunt ameninţate în prezent cu dispariţia: 52% din speciile de peşti de apă dulce, 45% dintre reptile şi fluturi, 42% din mamiferele indigene, 30% dintre amfibieni şi 43% dintre speciile de păsări. În mediul marin, bancuri de cod, sturioni şi cambule – din care se pregătesc atâtea feluri de mâncare delicioase – sunt pe cale de dispariţie. Mai mult, 800 de specii de plante sunt în pericol – acestea ar putea fi folosite ca ingrediente de bază ale unor noi medicamente, dar dacă nu oprim pierderea, s-ar putea să nu ştim niciodată cât de folositoare ar fi putut să fie.


Invazia străinilor!

Biodiversitatea Europei este ameninţată de invazia speciilor alogene – animale şi plante care nu sunt originare din ţările europene. Speciile alogene au ajuns în Europa fie accidental, fie au fost aduse de oameni pentru diverse scopuri, de exemplu, pentru agricultură sau silvicultură. Unele dintre aceste specii devin invazive şi afectează biodiversitatea europeană. Circulaţia din ce în ce mai mare a oamenilor şi a bunurilor în lume determină o creştere a numărului de specii alogene invazive în Europa. Printre acestea, se numără anumite specii de raci, de papagali şi veveriţa gri americană, care aproape a eliminat veveriţa roşie indigenă din Marea Britanie.

Multe râuri şi lacuri din Europa sunt colonizate de specii exotice de peşti care afectează serios ecosistemele de apă dulce. Plantele invadatoare reprezintă de asemenea o problemă. Heracleum mantegazzianum, o plantă toxică uriaşă, este considerată o buruiană invadatoare în majoritatea ţărilor europene. Planta a fost adusă din vestul Asiei în sec. XVIII în scopuri ornamentale, însă ea se răspândeşte rapid, punând în pericol alte specii indigene. Planta reprezintă şi o ameninţare la adresa sănătăţii publice deoarece seva ei toxică provoacă arsuri dureroase. Speciile alogene invazive pot provoca şi pagube economice, deoarece noii dăunători pot avea un efect devastator asupra recoltelor, iar costurile combaterii lor pot fi extrem de mari.

 

Sursa: “Agenda Europa”